China legt de wettelijke basis voor CBDC

De centrale bank van China legt de wettelijke basis voor CBDC

Het nieuwe wetsontwerp legitimeert digitale yuan en kan de uitgifte van yuan-backed stablecoins door derden criminaliseren.
De centrale bank van China, de People’s Bank of China (PBOC), heeft deze vrijdag een wetsontwerp gepubliceerd dat tot doel heeft een regelgevend kader Bitcoin Loophole en legitimiteit te bieden voor een aanstaande digitale valuta van de centrale bank (CBDC), de digitale yuan.

Het wetsontwerp stelt dat de yuan de officiële valuta van de Volksrepubliek China is, zowel in fysieke als in digitale vorm.

Het wetsontwerp lijkt ook gericht te zijn op inspanningen van derden met betrekking tot door de yuan gesteunde digitale valuta’s, en stelt dat het personen en instellingen verboden is een munt te maken en uit te geven die bedoeld is om de digitale yuan in omloop te brengen. Deze stap zou vermoedelijk alle niet door de staat gesanctioneerde, door de yuan gesteunde stabiele valuta’s criminaliseren.

De strafmaatregelen tegen overtreders van dit wetsvoorstel zijn hard: met name het in beslag nemen van alle winsten, het vernietigen van alle penningen en het opleggen van een boete van niet minder dan vijf keer het illegaal gecreëerde bedrag, naast de mogelijkheid van strafrechtelijke vervolging en gevangenisstraf.

De People’s Bank of China heeft duidelijk gemaakt dat het ontwerp van de nieuwe wet tot 23 november 2020 op tafel ligt voor openbare raadpleging.

In eerdere verslagen is aangegeven dat China hoopt de digitale yuan officieel uit te geven voor de Olympische Winterspelen in Peking in februari 2022. Bovendien voerde China eerder deze maand een belangrijke test uit van het digitale betalingssysteem van Shenzhen, waar bijna 47.500 inwoners elk 200 yuan (30 dollar) in digitale valuta eisten, die ze vervolgens in 3.389 winkels in de hele stad doorbrachten.

Deze regelgevende beweging is ook gewoon de laatste in een wereldwijde trend in de richting van CBDCs. De Bank voor Internationale Betalingen had Cointelegraph verteld dat zij met zeven centrale banken had samengewerkt om de basisprincipes te definiëren die nodig zijn voor alle openbaar beschikbare CBDC’s om centrale banken te helpen hun openbare beleidsdoelstellingen te halen.