Blockchain- en cryptostarters halen 2,6 miljard dollar op in het eerste kwartaal van 2021 – 300 miljoen dollar meer dan het totaal voor 2020

Volgens data-analysefirma CB Insights werd tijdens het eerste kwartaal van 2021 ongeveer 2,6 miljard dollar opgehaald door zo’n 129 blockchain-georiënteerde start-ups. Dit cijfer overtreft met gemak de $ 2,3 miljard die werd opgehaald uit een totaal van 341 deals die in heel 2020 werden gezien.

Grote kapitaalophaalrondes domineren

Zoals opgemerkt door een rapport, levert het in deze periode opgehaalde kapitaal verder bewijs dat „durfkapitalisten geld storten in cryptocurrency-gerelateerde bedrijven op de snelste clip in jaren.

“ De gegevens tonen echter ook aan dat deze toename grotendeels is „aangewakkerd door verschillende grote rondes voor startups, waaronder crypto-kredietverstrekker Blockfi Inc, Dapper Labs en Blockchain.com.“

Blockchain en Crypto Startups halen $2,6 Miljard op in Q1 van 2021- Cijfer overtreft 2020 totaal met $300 Miljoen

In maart onthulde Blockfi dat het een enorme Serie D-financiering van $ 350 miljoen heeft gesloten, die het bedrijf waardeert op $ 3 miljard. Daarvoor haalde Blockfi 50 miljoen dollar op in augustus 2020. Ondertussen, na deze laatste financieringsronde, heeft Blockfi nu ongeveer 450 miljoen dollar opgehaald sinds zijn oprichting.

Op dezelfde manier kondigde game-maker Dapper Labs eind maart aan dat het „een financieringsronde van 305 miljoen dollar had afgesloten“ en dit zette de waardering van de start-up op $ 2,6 miljard. Aan de andere kant onthulde Blockchain.com eind maart 2021 dat het $300M aan financiering had veiliggesteld via zijn Serie C-financieringsronde. Na deze laatste financieringsronde is de waardering van Blockchain.com gestegen naar $5,2 miljard.

2021 goed voorbereid

Ondertussen suggereren dezelfde gegevens van CB Insights dat blockchain- en cryptostarters op koers liggen om de totale kapitaalopbrengst van 2018 van $3,3 miljard te overtreffen. Dit totaal, dat het hoogste is tot nu toe, werd opgehaald tijdens de bitcoin bull-run van de cryptomarkt in 2017/18. Nadat deze bull-run eindigde, leek de interesse in blockchain- en crypto-startups echter af te koelen, zoals blijkt uit het jaar 2019’s capital raise van $ 2,1 miljard.

Sinds 2020 lijkt de interesse van durfkapitalisten in blockchain-startups echter weer te zijn aangewakkerd. Deze hernieuwde interesse is schijnbaar gedreven door de opleving van de crypto-activa die in de tweede helft van 2020 begon. In het net afgesloten eerste kwartaal van 2021 steeg de marktkapitalisatie van bitcoin naar meer dan 1 biljoen dollar, terwijl de hele cryptomarkt op koers leek te liggen om de grens van 2 biljoen dollar te overschrijden.